Accueil
Aimé CESAIRE
Frantz FANON
Paulette NARDAL
René MENIL
Edouard GLISSANT
Suzanne CESAIRE
Jean BERNABE
Guy CABORT MASSON
Vincent PLACOLY
Derek WALCOTT
Price MARS
Jacques ROUMAIN
Guy TIROLIEN
Jacques-Stephen ALEXIS
Sonny RUPAIRE
Georges GRATIANT
Marie VIEUX-CHAUVET
Léon-Gontran DAMAS
Firmin ANTENOR
Edouard Jacques MAUNICK
Saint-John PERSE
Maximilien LAROCHE
Aude-Emmanuelle HOAREAU
Georges MAUVOIS
Marcel MANVILLE
Daniel HONORE
Alain ANSELIN
Jacques COURSIL

NOG MEER BLUNDERS: POLITIE KENDE SCHUILADRES ABDESLAM AL VIER MAANDEN

http://m.nieuwsblad.be/
NOG MEER BLUNDERS: POLITIE KENDE SCHUILADRES ABDESLAM AL VIER MAANDEN

De lokale politie van ­Mechelen beschikte begin december 2015 al over ­mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam ­vorige week werd gearresteerd. Het rapport dat daarover werd opgesteld, zou maandenlang zijn ­tegengehouden door de korpsleiding. Het Comité P onderzoekt de zaak.

Eind november 2015: Mechelse korps krijgt uit Molenbeek tip over radicaliserende neef van Salah Abdeslam

7 december 2015: rapport noemt huis in Vierwindenstraat en vermeldt dat neef contacten heeft met Abdeslams. Informatie zou enkele maanden ‘on hold’ gezet zijn op bevel van de korpschef

18 Maart 2016: pas dan wordt Salah Abdeslam gearresteerd, in het huis in de Vierwindenstraat

Er liep niet alleen vanalles mis met de broers die El Bakraoui. Zowel Khalid als Ibrahim werden vervroegd vrijgelaten na zware misdaden. Schonden allebei hun voorwaarden, maar werden toch niet opnieuw opgepakt.

Onderzoek naar korpsleiding

Hoe kon Salah Abdeslam vier maanden lang ondergedoken leven in Molenbeek? Die vraag klinkt steeds luider. De lokale politie van de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) dreigt in het oog van de storm te komen. Onze redactie vernam uit goede bron dat het Comité P onderzoekt of de korpsleiding cruciale informatie over Abdeslam en zijn netwerk heeft achtergehouden.

De Mechelse politie kreeg eind november vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah Abdeslam, die aan het radicaliseren zou zijn. Op 7 december 2015 maakte de vreemdelingenpolitie van Mechelen daarover een informatierapport op. Daarin vermeldt de politieman dat “de zoon van Djamila Mohamed” (Abid Aberkan, nvdr.) sterk is geradicaliseerd. Djamila zou wonen aan de Vierwindenstraat 79 in Molenbeek. De opstellers van het rapport vermelden expliciet dat Aberkan volgens hun bronnen “contacten zou hebben gehad met de broers Abdeslam”. De politiemensen verwijzen ook naar het feit dat Aberkan eerder werd gevat door de politie en dat hij “als jihadistisch kan worden omschreven”.

Zeer accuraat

Het rapport dateert van drie weken na de aanslagen in ­Parijs, op het moment dat in Brussel terreurniveau 4 van kracht is. Pas vier maanden later wordt Salah Abdeslam opgepakt. De terrorist blijkt zich te hebben verschanst in de woning van Djamila Mohamed, aan de Vierwindenstraat 79 in Molenbeek.

Achteraf blijkt het Mechelse informatierapport wel zeer accuraat te zijn. Maar wat is ermee gebeurd? Het werd niet doorgestuurd naar de politiedatabank ANG. Volgens onze bronnen werd het enkele maanden ‘on hold’ gezet op bevel van korpschef Yves ­Bogaerts. Of de informatie op een andere manier werd overgemaakt aan het federaal parket is een vraag die het Comité P zal moeten beantwoorden.

Rapporten niet ingevoerd

Het Comité P beschikt sinds begin deze week bovendien over aanwijzingen dat meerdere rapporten inzake radicalisering of terrorisme nooit, of met aanzienlijke vertraging, werden ingevoerd in de nationale politiedatabank.

Diane Reynders, woordvoerster van het Comité P, bevestigt dat er een dossier is geopend. Een voormalige topman zegt dat “het niet doorsturen van informatierapporten naar de politiedatabank een hoofdzonde is. De Mechelse politie heeft hopelijk een goede reden om die rapporten niet door te sturen. Het achterhouden van informatie is een misdrijf.”

 

Het federaal parket was niet bereikbaar voor commentaar.

Connexion utilisateur

CAPTCHA
Cette question sert à vérifier si vous êtes un visiteur humain afin d'éviter les soumissions automatisées spam.

Pages